Re: top-5 gitaarsolo’s aller tijden

Bij dezen mijn officiële antwoord op deze onmogelijke uitdaging.

5. Let it be – George Harrison

[01:59] Als kind al verliefd op de sound, de melodie, de frasering – kortom, de hele feel van deze heerlijke solo, die eigenlijk wordt gespeeld door 2 gitaren. Harrison is zwaar onderschat. Zijn gitaarwerk voor The Beatles blijft vandaag moeiteloos overeind. Geen wonder dat Holy Hendrix Sgt. Peppers coverde zodra de song uit was. Sorry voor de cheesy video.

4. David Gilmour – Money

[03:02] Jaja, iedereen denkt aan Comfy bij Dikken Dave, maar niet den dezen. Da Floyd switcht halverwege Money naar een rock ’n roll ritme (omdat Gilmour niet op de originele groove kon soleren), en wat volgt is Classic Gilmour: onmerkbare bendings, een killer melodie, een sublieme frasering en één van de beste gitaarsounds ooit. En dat op wat basically een bluesschema is. Noot: hij gebruikt geen delay, maar speelde exact dezelfde solo gewoon een tweede keer in, maar net dat ietsje later. Holy crap. Voor lessen in “echte” delay: zie The Edge.

3. Stevie Ray Vaughan – Little Wing

[integraal] In de sporen van Hendrix treden en toch uw muzikale identiteit bewaren. SRV was en blijft de enige die het kon. Beste versie staat op “The sky is crying”. Jimmy Page kan hier nog veel van leren.

2. Mark Knopfler – Sailing to Philadelphia (live)

[04:36] Ik had hier Brothers in arms kunnen plegen, Telegraph Road, Sultans of swing of Tunnel of love. Maar dit is de enige gitaarsolo die me totnogtoe live heeft doen huilen. Meest onderschatte gitarist aller tijden. Mark weet dat een solo ook uit stilte bestaat. Eens goed luisteren Ericske, dát is timing.

1. Brian May – Bohemian Rhapsody

[integraal] Ik buig voor de meester. Queen-fans denken er vast anders over, maar dit is het beste, meest melodieuze, puurste en mooiste gitaarwerk ooit in mijn oren terechtgekomen. En niet alleen de eerste solo. Alles wat May (hier) doet, is puur goud. God knows hoe moeilijk het is om gitaar te spelen in piano-based songs. Vooral als ze in f*^king mol staan.

Buiten categorie
Jimi Hendrix – Alles van
Robert Johnson – Alles van
BB King – Alles van

Eervolle vermeldingen
The Edge – Pride (in the name of love)
Brian Setzer – Rock this town
Angus Young – You shook me all night long
Joe Walsh – Hotel California

Advertenties

About this entry